Istoric


Dan - Posted on 10 June 2008

   Biserica Ortodoxă Română “Sfinţii Trei Ierarhi” îşi are originile în anii 1980, într-o comunitate restrânsă de români emigranţi dornici să păstreze tradiţiile spirituale strămoşesti. În 27 februarie 1988, părintele misionar Gheorghe Calciu Dumitreasa de la Episcopia Vatra Românească s-a întâlnit cu comunitatea din Seattle şi împreună au discutat posibilitatea înfiinţării Misiunii Ortodoxe Române din zona NW Pacific. Grupul iniţial alcătuit din 24 de membri, realizând inconvenienţele unei comunităţi mici şi neorganizate, a perseverat în acţiunea de convingere şi adăugare de noi persoane, fără să îşi piardă credinţa sau speranţa în reuşită.
   În 1994 munca grupului de iniţiativă a dat roade prin înfiinţarea Misiunii Ortodoxe Române “Sfinţii Trei Ierarhi” în prezenţa părintelui Constantin Tofan, reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Române din America. Acest moment memorabil trăit de Adunarea Generală, formată la acea vreme din 114 membri, s-a concretizat prin înregistrarea oficială a misiunii ca şi organizaţie non-profit în Olympia, WA, la data de 16 martie 1994. Perioada care a urmat a fost caracterizată de o continuă creştere a rolului misiunii, precum şi de o diversificare a activităţilor desfăşurate. Timp de patru ani, sub îndrumarea părintelui Marin Oprea, urmat de părintele Petru Voin, slujbele religioase s-au desfăşurat o dată la două săptămani la Biserica Ortodoxa Greacă.
   Venirea în 1998 a părintelui Ioan Cătană a marcat începutul perioadei de intensificare a vieţii spirituale în comunitatea românească de pe aceste meleaguri. Slujbele duminicale împreună cu cele prilejuite de alte sărbatori religioase au început să se desfăşoare la Catedrala Ortodoxa Rusă “Sfântul Spiridon”.
   Numărul serviciilor religioase, în anul 2010, a crescut de patru ori faţă de anul 1995, ajungând la peste 100. De asemenea, participarea la Slujba Sfintei Învieri a crescut de la 150 de persoane în 1994, la peste 700 in 2011. Eforturile de a atrage noi enoriaşi au continuat astfel încât, în anul 2006, misiunea a devenit parohie, numărând peste 500 de donatori. Publicaţia “Cuvântul” este distribuită în prezent la peste 550 de familii comparativ cu numai 120 de familii în 1994, la debutul ei.
   De-a lungul anilor, Parohia Ortodoxă Română din Seattle şi părintele Ioan Cătană s-au implicat şi în proiecte de caritate cu scopul ajutorării persoanelor defavorizate. Astfel, între anii 2002 si 2010, s-au derulat peste 15 programe de ajutorare a unor familii cu situaţii  deosebite. De asemenea, în fiecare an, Comitetul de doamne şi Consiliul parohial s-au implicat în organizarea câtorva evenimente sociale. Picnicurile cu tradiţionalii mititei, Balul Mărţişorului, Balul Toamnei sau Ziua Naţionala a României au adus împreună tineri şi bătrâni, români aflaţi la prima generaţie de imigranţi sau născuţi pe aceste meleaguri, uniţi în dorinţa comună de a construi o comunitate puternică.
   În decursul anilor donaţiile au crescut cu o medie anuală de 13%. Creşteri importante s-au înregistrat la cele două acţiuni majore de strângere de fonduri, cel din 4 martie 2006 şi cel din 9 octombrie 2010. Prin generozitatea participanților la cele două evenimente a fost posibilă strângerea a aproximativ $1,000,000 în angajamente financiare, din care peste $220,000 în contribuții imediate. Succesul deosebit a demonstrat puterea de care dispune o comunitate atunci când acționează la unison în sprijinul unui ideal comun. 
   Visul comunității ortodoxe române din zona Seattle de a avea un lăcaş de cult pe aceste meleaguri a devenit realitate pe 31 octombrie 2015, când s-a savârșit prima slujbă în noua Biserică din Mountlake Terrace. Proiectul a fost inspirat din arhitectura a două biserici reprezentative pentru cultura şi istoria românească: Biserica Mănăstirii Putna, ctitorie şi vatră de veci a lui Ștefan cel Mare și Biserica Mănăstirii Sâmbăta de Sus, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Pentru prima oară în istoria comunităţii noastre, avem un lăcaş propriu atât pentru slujbă, rugăciune şi primenire sufletească, cât şi pentru organizarea unor manifestări cu caracter cultural românesc.