Cronica de construcție - Februarie 2012


Florin Trofin - Posted on 10 February 2012

 

Sfinții Trei Ierarhi - Cronică de construcție
Dragii noștri enoriași,

În anul care a trecut, ați fost alături de noi în diverse ocazii în care s-a vorbit despre proiectul noii biserici și a centrului cultural, iar întrebarea care a stat pe buzele tuturor este "când va fi finalizat acest proiect?". Din dorința de a răspunde la această întrebare, s-a născut "Cronica despre construcție", care va încerca să vă țină la curent cu desfășurarea activităților de pe șantier.

Cei care ați vizitat locul în care se va construi biserica noastră înțelegeți foarte bine complexitatea proiectului. La început doar o zonă împădurită și plină de denivelări, terenul a fost supus unor serii de transformări, începând cu tăierea brazilor, distrugerea vegetației neutile, înlăturarea lemnelor, a pietrelor și resturilor, pregătind nivelarea acestuia.

Proiectul este vizibil în imaginile din satelit, care au fost luate la sfârșitul verii trecute și unde marimea umbrei (în colțul din stânga sus) arată înălțimea zidurilor ce au fost ridicate pentru a susține terenul.

Activități importante

Compania ACI a turnat o mare parte din betonul de la etajul inferior, zidurile de rezistență care susțin biserica și coloanele care vor susține platfoma de intrare în biserică. La etajul inferior a mai rămas de finalizat pardoseala de beton.

Ponderosa vine în sprijinul companiei care se ocupă de turnarea betonului, completând cu pământ golurile create sau nivelând suprafețele interioare sau exterioare clădirilor.

Jerry’s Plumbing, compania selectată pentru instalațiile sanitare, intră în acțiune şi începe instalarea țevilor ce sunt dispuse sub pardoseala de beton. Jerry, fiind şi membru al comunității noastre, nu ezită niciodată să ne ofere sprijin atunci când ne aflăm în impas.

Pozele din timpul construcției încep să contureze proiectul nostru. În această imagine se poate vedea legătura între visul arhitectului și realitate.

Voluntarii în acțiune

Grupul de voluntari a început să funcționeze cu adevărat pe 1 decembrie 2011, când am început să aplicăm o membrană protectoare (waterproof) pe peretele care va sta îngropat, o suprafață de 2800 sqf.

Într-o altă sâmbătă, am instalat membrana protectoare la îmbinarea zidului cu temelia, acțiune care s-a dovedit a fi mult mai dificilă decât prevăzusem, datorită temperaturilor coborâte și a umezelii prezente.

Ultima acțiune din ianuarie 2012 a fost una de curățare a site-ului în vederea organizării evenimentului "O mie pentru temelie".

Închiderea campaniei "O mie pentru temelie" Sâmbătă, 4 Februarie 2012, a fost probabil cea mai călduroasa zi din anul de până acum, nu doar pentru că soarele a strălucit și ne-a cuprins cu căldura lui, dar și pentru că ne-am întâlnit, în prezență și în gând, la ceremonia de închidere a capsulei "O mie pentru temelie", care cuprinde lista donatorilor din această campanie. Evenimentul s-a desfășurat la locul de construcție a Bisericii Sfinții Trei Ierarhi și a Centrului Cultural Românesc, în prezența Părintelui Ioan Cătană, care a oficiat și o slujbă cu acest prilej.
Vremea însorită, care a înveselit și luminat atmosfera, ne-a dat curajul și speranța că vom duce la bun sfârșit ceea ce am început acum, prin ajutorul lui Dumnezeu și cu bunătatea celor care vor oferi sprijin financiar și de orice fel și de acum înainte. Le mulțumim tuturor celor care au sprijinit până acum, prin contribuții directe, prin programul copiilor sau prin orice altă modalitate și, nu în ultimul rând, minunaților noștri voluntari, care ne-au fost alături de câte ori au fost solicitați.

Următorii pași:

  • În următoarele săptămâni se preconizează finalizarea turnării betonului pentru fundatie la ambele nivele, precum și a podelei.
  • Contractorul care se ocupă de amenajarea șantierului va termina de instalat toate bazinele de colectare și va definitiva cotele (earthwork).
  • Un alt grup de voluntari va instala toate conductele prin care vor ajunge la biserică apa, gazul, curentul sau Internetul.
  • S-a semnat contractul cu compania care o să construiască structura de oțel a bisericii.
  • Un grup de voluntari lucrează la proiectarea sistemelor electrice și de HVAC, ținând cont de constrângerile consumului de electricitate impus de PUD.
  • Se finalizează proiectarea acoperișului.
  • Selectarea firmei care o să ridice framing-ul construcției.

Activitatea în următoarele luni se întețește, iar nevoia de comunicare crește. Pentru început, Cronica de construcție va fi distribuită lunar, informații mai frecvente fiind publicate pe pagina Bisericii, iar utilizatorii de Facebook au posibilitatea să rămână la curent cu activitățile de construcție dând un "Like" pe pagina de Facebook a bisericii.

Nu uitați că proiectul de construcție este finanțat din contribuția fiecăruia dintre noi. De asemenea, activitățile de construcție și strângere de fonduri continuă să aibă mare nevoie și de voluntari.  De aceea, vă rugăm să nu ezitați să vizitați pagina Donați pentru a afla cum puteți ajuta financiar acest proiect și să ne scrieți la voluntari dacă ne puteți sprijini cu muncă voluntară sau dacă aveți propuneri pentru strângerea de fonduri. 

Vă mulțumim!