Progres Construcție Biserică - Decembrie 2010


Dan - Posted on 03 December 2010

Lucrările la terenul din Mountlake Terrace continuă în ritm alert, la ora actuală zidul de susţinere fiind foarte aproape de finalizare. Membrii Comitetului de construcţie se întâlnesc săptămânal la Bellevue Library şi discută despre diversele probleme legate de proiect. Aceasta a fost agenda de la şedinţa din 1 decembrie 2010:

 1. Reducerea cu 2 ft. a înălţimii finale a zidului de susţinere (de la 494 ft. la 492 ft.) - datorită condiţiilor de pe site (panta abruptă în zona unde zidul trebuia început) şi a unor erori iniţiale de topografie din planurile noastre, zidul a crescut ca înălţime totală adăugată de la 26 ft. la 32 ft. Zidul este împărţit în două segmente în zona unde există diferenţa de nivel cea mai mare (de aici folosirea termenului de 'înălţime totală adăugată'). Datorită acestor modificari neprevăzute de zid, a fost necesar să folosim mai mult pământ decât iniţial prevăzusem (1000 tone) şi am ajuns să fim în poziţia de a importa pământ. Cu această modificare de înălţime evităm să cheltuim cu instalarea unui alt rând de blocuri (aprox. $11k) precum şi pentru aducerea de pământ extra (aprox. $20k).
 2. Mutarea locaţiei Bisericii cu 3 ft. la est şi 10 ft. la nord - s-a decis să se facă din considerentul de siguranţă a construcţiei pe termen lung, aceasta mai ales datorită vecinătăţii fundaţiei clădirii de marginea unui zid vechi din traverse de cale ferată. Acest zid vechi se afla la sud de zidul nou construit cu Stoneterra şi la vest de viitoarea fundaţie a Centrului Cultural. Limitele care au constrâns relocarea clădirii au fost de ordin funcţional, cum ar fi parcările de la est de clădire, cât şi de natură administrativă în direcţia nord din cauza easement-ului pe care il avem cu City. Avantajele aduse de mutare:
  • Costuri reduse la fundaţie prin reducerea zonei care potenţial poate necesita o atenţie specială (adâncime mai mare a fundaţiei sau folosire de ‘pin piles’)
  • Prin mutarea spre nord, obţinem reducerea lungimii celui de-al doilea segment al zidului de Stoneterra
  • Câştigăm zona verde adiacentă sălii mari a Centrului Cultural, care am putea-o extinde cu ajutorul unui zid mic (4 ft.) ce nu necesită permis şi nu trebuie 'engineered'
  • Arh. Adam Clark, pe baza hotărârii noastre va trebui să refacă desenul de site în care va arăta noua poziţie a clădirilor cu 10 ft. la nord şi 3 ft. la est, şi cu elevaţia modificată cu 2 ft.
 3. Stormwater System - propunerea noastră la City de a înlocui sistemul de filtrare Contech cu Aqua-Shield a fost rejectată. Ambele sisteme sunt listate la WA Department of Ecology, dar cel din urmă cu condiţia să fie monitorizat pe baza unui plan. Practic, decizia se transferă la nivelul City-ului, iar ei au decis că nu au resursele şi nu ştiu cum să monitorizeze aşa ceva. Deşi această decizie este destul de subiectivă, şi probabil că am putea să o 'challenge', pentru noi chestiunea de timp este importantă pentru că ne blochează eliberarea permisului de construcţie. O altă variantă, care este aprobată fără monitorizare de WA DOE, este sistemul Kristar Flogard. Contractorul Joe Smeby urmează să afle în zilele următoare care este potenţialul de economisire dacă am folosi acest sistem. Dacă din punct de vedere al costului nu face nici o diferenţă va trebui să continuăm cu sistemul Contech (conform planului original).